Przekąski do lunchboxa - 5 smacznych propozycji
Dodał: Marta Data: 2024-06-20 08:40:00 (czytane: 6533)
Warzywne rollsy z hummusem
Nawet w pracy, na studiach, w szkole czy też podczas wycieczki możesz zajadać się warzywami. Wystarczy, że przygotujesz chrupiące i smakowite rollsy. Przekonaj się, jak je zrobić.
Oto składniki:
- pełnoziarnista tortilla,
- hummus (gotowy lub domowy np. z dodatkiem suszonych pomidorów),
- ulubione warzywa np. marchewka, ogórek, papryka i szpinak.
Przygotowanie:
Rozłóż tortillę i posmaruj ją warstwą hummusu. Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i zwiń w ciasny rulon, a następnie pokrój na małe kawałki. Takie rollsy są nie tylko zdrowe, ale również kolorowe i smaczne. Możesz je podpiec na patelni, aby były lekko chrupiące lub pozostawić w takiej formie.
Kulki energetyczne z daktyli i orzechów
Czas na przekąskę do lunchboxa, która zasmakuje miłośnikom słodyczy. Energetyczne kulki wypełnione daktylami i orzechami mają mnóstwo właściwości odżywczych, a przy tym doskonale smakują. Co, jeśli nie masz czasu na ich przyrządzanie? Wtedy pomocny może być catering dietetyczny np. ten ze strony: http://zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/. W takim przypadku nie musisz martwić się o samodzielne przygotowywanie przekąsek, śniadań, obiadów, kolacji, a nawet deserów.
Natomiast, gdy będziesz mieć odrobinę czasu wolnego, skorzystaj z poniższego przepisu na kulki energetyczne.
Składniki:
- daktyle (bez pestek);
- ulubione orzechy np. migdały, nerkowce i orzechy włoskie;
- kakao,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Daktyle i orzechy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj kakao i wiórki kokosowe, a następnie uformuj małe kulki. Przechowuj w lodówce, a następnie zapakuj przekąskę do lunchboxa.
Chrupiące chipsy z jarmużu
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych chipsów? Zatem skorzystaj z poniższego przepisu na wyjątkowo chrupiące i pożywne chipsy z jarmużu.
Składniki:
- liście jarmużu,
- oliwa z oliwek,
- sól morska.
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyj i osusz. Odkrój twarde łodygi, a liście porwij na mniejsze kawałki. Skrop je oliwą z oliwek, posól i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 10-15 min, aż będą chrupiące.
Mini kanapki z pełnoziarnistego pieczywa
Proste, klasyczne i szybkie w przygotowaniu – takie są pożywne mini kanapki. Takie przekąski do lunchboxa cieszą się niesłabnącą popularnością. Dowiedz się, z czym warto je przyrządzić.
Składniki:
- pełnoziarnisty chleb,
- awokado,
- jajka na twardo,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj pastą kromki chleba, a następnie połóż na nich plastry jajka ugotowanego na twardo i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Muffiny pełne warzyw
Muffiny nie muszą być jedynie słodkie. Świetną propozycją na przekąskę do lunchboxa są wytrawne muffiny – wypełnione ulubionymi warzywami. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka startej cukinii i marchewki,
- 1 szklanka posiekanego szpinaku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki startego sera,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonych ziół.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno brokuł, a paprykę pokrój w kostkę. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej umieść mokre składniki – jajka, mleko i olej. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj warzywa, i starty ser. Na koniec przełóż ciasto do foremek na muffiny – napełnij je do ¾ wysokości. Piecz przez 20-25 min w 180 st. C.
/Artykuł sponsorowany/