Wybory Samorządowe

7 kwietnia 2024

Szukaj w: kandydaci okręgi wyborcze news

Przekąski do lunchboxa - 5 smacznych propozycji

Dodał: Marta Data: 2024-06-20 08:40:00 (czytane: 6533)

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak codzienne obowiązki i szybkie tempo życia sprawiają, że coraz częściej sięgamy po wysokoprzetworzone, słodkie lub słone przekąski. To tylko puste kalorie, które nie mają wartości odżywczych. Dlatego skorzystaj z naszych propozycji na pyszne i zdrowe przekąski do lunchboxa.

Zobacz

Warzywne rollsy z hummusem

Nawet w pracy, na studiach, w szkole czy też podczas wycieczki możesz zajadać się warzywami. Wystarczy, że przygotujesz chrupiące i smakowite rollsy. Przekonaj się, jak je zrobić.

Oto składniki:

  • pełnoziarnista tortilla,
  • hummus (gotowy lub domowy np. z dodatkiem suszonych pomidorów),
  • ulubione warzywa np. marchewka, ogórek, papryka i szpinak.

Przygotowanie:

Rozłóż tortillę i posmaruj ją warstwą hummusu. Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i zwiń w ciasny rulon, a następnie pokrój na małe kawałki. Takie rollsy są nie tylko zdrowe, ale również kolorowe i smaczne. Możesz je podpiec na patelni, aby były lekko chrupiące lub pozostawić w takiej formie.

Kulki energetyczne z daktyli i orzechów

Czas na przekąskę do lunchboxa, która zasmakuje miłośnikom słodyczy. Energetyczne kulki wypełnione daktylami i orzechami mają mnóstwo właściwości odżywczych, a przy tym doskonale smakują. Co, jeśli nie masz czasu na ich przyrządzanie? Wtedy pomocny może być catering dietetyczny np. ten ze strony: http://zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/. W takim przypadku nie musisz martwić się o samodzielne przygotowywanie przekąsek, śniadań, obiadów, kolacji, a nawet deserów. 

Natomiast, gdy będziesz mieć odrobinę czasu wolnego, skorzystaj z poniższego przepisu na kulki energetyczne.

Składniki:

  • daktyle (bez pestek);
  • ulubione orzechy np. migdały, nerkowce i orzechy włoskie;
  • kakao,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

Daktyle i orzechy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj kakao i wiórki kokosowe, a następnie uformuj małe kulki. Przechowuj w lodówce, a następnie zapakuj przekąskę do lunchboxa.

Chrupiące chipsy z jarmużu

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych chipsów? Zatem skorzystaj z poniższego przepisu na wyjątkowo chrupiące i pożywne chipsy z jarmużu.

Składniki:

  • liście jarmużu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska.

Przygotowanie:

Liście jarmużu umyj i osusz. Odkrój twarde łodygi, a liście porwij na mniejsze kawałki. Skrop je oliwą z oliwek, posól i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 10-15 min, aż będą chrupiące.

Mini kanapki z pełnoziarnistego pieczywa

Proste, klasyczne i szybkie w przygotowaniu – takie są pożywne mini kanapki. Takie przekąski do lunchboxa cieszą się niesłabnącą popularnością. Dowiedz się, z czym warto je przyrządzić.

Składniki:

  • pełnoziarnisty chleb,
  • awokado,
  • jajka na twardo,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj pastą kromki chleba, a następnie połóż na nich plastry jajka ugotowanego na twardo i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Muffiny pełne warzyw

Muffiny nie muszą być jedynie słodkie. Świetną propozycją na przekąskę do lunchboxa są wytrawne muffiny – wypełnione ulubionymi warzywami. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka startej cukinii i marchewki,
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki startego sera,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonych ziół.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno brokuł, a paprykę pokrój w kostkę. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej umieść mokre składniki – jajka, mleko i olej. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj warzywa, i starty ser. Na koniec przełóż ciasto do foremek na muffiny – napełnij je do ¾ wysokości. Piecz przez 20-25 min w 180 st. C.

/Artykuł sponsorowany/

REKLAMA